Reparatie & Onderhoud – gespecialiseerd in vintage synths

Begonnen met elektronica-experimenteerdozen als kind en vervolgens het afronden van een studie elektronica resulteerde in een grondige technische kennis van allerlei geluidsapparatuur. Geluidsliefhebbers zoals ik hebben vaak een voorliefde voor vintage (analoge) synthesizers, microfoonvoorversterkers, mengpanelen, effectapparatuur, gitaarversterkers en noem het maar op.

Na al die jaren van gebruik ontstaan er wel eens defecten, en anders is veel van dit soort apparatuur inmiddels wel aan onderhoud toe om te kwaliteit ervan te blijven garanderen. Denk bijv. aan lekkende condensatoren waarvan het zuur de printplaat aan kan tasten, potmeters of faders die niet goed meer geleiden, transistors en IC’s die ermee opgehouden zijn. Dit preventieve onderhoud, of reparatie van defecte apparatuur kan ik voor u verzorgen.

Sinds de start van mijn bedrijf begin 2016 heb ik een veelvoud aan apparatuur gerepareerd en opgeknapt. Mijn specialisatie ligt bij het herstellen van 1980’s analoge synthesizers. Hieronder een greep uit de vele apparaten die eerder succesvol gerepareerd zijn:
– Korg (MS-10, MS-20, Polysix, Poly-61, Poly-800, Poly-61, 770, 700, M50, PE-1000, Minipops, Stage Echo SE-300, SE-500)
– Roland (Juno-60, Juno-106, Jupiter 4/6/8, SH-101, JX-3P, JD-800, CR-78 TR-606, TR-707, TR-808, TR-909, Space Echo RE-201, RE-301)
– Yamaha (DX7, TX802, CS-serie, RM1x)
– Moog (Minimoog, Source, Rogue, Taurus, Voyager)
– Oberheim (OB-X, OB-SX, OB-Xa, OB-8, Matrix 1000)
– Sequential Circuits (Pro One, Prophet 5, Prophet 10)
– Siel (Opera 6, DK600, Orchestra)

Naast de uitgebreide kennis van zaken en jaren ervaring, beschik ik over geavanceerde meetapparatuur (zoals een oscilloscoop, spectrum analyzer, function generator, componententesters, triple labvoeding), kwalitatief gereedschap en soldeer/desoldeerapparatuur om mijn werk mee uit te kunnen voeren.

Hoe het in z’n werk gaat:

  • Stuur me een bericht via het contactformulier, dan kom ik spoedig terug op de reparatieaanvraag om een afleverafspraak* in te plannen. De meeste reparaties hebben een doorlooptijd van twee tot drie weken. Via de mail geef ik regelmatig updates van het reparatieproces.
  • Reparaties gaan meestal volgens uurtarief (€50,- exclusief BTW) . In het geval dat door bijzondere omstandigheden de reparatie niet uitgevoerd kan worden (bijv. een niet verkrijgbaar benodigd onderdeel), of wanneer na een opgegeven prijsindicatie van verdere reparatie wordt afgezien, worden alleen onderzoekskosten à €50,- exclusief BTW in rekening gebracht, plus de materiaalkosten van eventuele reeds vervangen componenten.
  • Prijsindicaties zonder het apparaat onderzocht te hebben zijn vaak lastig te geven; aan de hand van een aantal eerste tests en metingen kan ik een redelijke schatting maken van wat ik verwacht dat de reparatie zal gaan kosten, en hoe snel ik de reparatie verwacht uit te kunnen voeren. Ook zijn er soms (niet bindende) prijsindicaties te geven indien ik eenzelfde apparaat met een vergelijkbaar probleem al eerder heb gerepareerd. In bepaalde gevallen kan er een vaste prijs gemaakt worden. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden die ik regelmatig uitvoer, zoals het vervangen van voicechips van een Juno-106 of het reviseren van knoppen/faders van een voor mij bekende synth. Daarnaast valt er soms ook te werken met een vaste prijs bij grotere onderhoudswerkzaamheden of revisies van apparatuur, waar flink wat tijd in zal zitten.
  • Als na het eerste onderzoek blijkt dat de reparatie eenvoudig of snel uitgevoerd kan worden, wordt de reparatie direct doorgezet als de reparatiekosten maximaal €110,- excl. BTW zullen bedragen, tenzij van te voren anders afgesproken.
  • Tijdens de reparaties maak ik foto’s van de werkzaamheden, en bij grotere reparaties of revisies stel ik (op aanvraag) een uitgebreid servicerapport op. Voor kleinere reparaties staan de verrichte werkzaamheden vermeld op de factuur.

*Verzending van het apparaat hier naar toe is in overleg ook mogelijk, al ligt het risico op schade door transport bij de afzender. Het is daarom belangrijk om voor verzending foto’s van het apparaat te maken waarop de uiterlijke staat goed zichtbaar is. 

De uitgebreide versie van de algemene voorwaarden is te vinden op onderstaande link:
Algemene Voorwaarden Bob Augustin Geluidstechniek

Zie voor meer foto’s en voorbeelden van allerlei reparaties de foto’s op de Facebook van Bob Augustin Geluidstechniek