Dé reparateur voor al uw synthesizer en drumcomputer reparaties,

gespecialiseerd in vintage synths


Begonnen met elektronica-experimenteerdozen als kind en vervolgens het afronden van een studie elektronica resulteerde in een grondige technische kennis van allerlei geluidsapparatuur en de onderliggende elektronische werking. Geluidsliefhebbers zoals ik hebben vaak een voorliefde voor vintage (analoge) apparatuur die nog steeds een enorm goede klank biedt, al rijzen de aanschafprijzen tegenwoordig de pan uit. Uiteraard houdt de expertise niet op bij analoge synthesizers, ook drumcomputers, oudere digitale synths, modernere synths, effectapparatuur (19″ apparatuur, gitaarpedaaltjes, tape echo’s) behoren tot het reparatieportfolio.
Na al die jaren van gebruik ontstaan er wel eens defecten en anders is veel van dit soort apparatuur inmiddels wel aan onderhoud toe om te kwaliteit ervan te blijven garanderen. Denk bijv. aan lekkende condensatoren waarvan het elektrolyt de printplaat aan kan tasten, potmeters en faders die krakerig zijn geworden, transistors en IC’s die ermee opgehouden zijn. Dit preventieve onderhoud, of reparatie van defecte apparatuur kan ik voor u verzorgen. Ik vergelijk mijn werk wel eens met het werk van een oldtimer restaurateur, maar dan met muziekapparatuur.

Inmiddels bestaat Bob Augustin Geluidstechniek alweer sinds 2016 en is er meer dan tien jaar relevante ervaring op het gebied van complexe analoge en oudere digitale elektronica. In de afgelopen jaren zijn er vele honderden apparaten naar tevredenheid gerepareerd en/of gereviseerd. Mijn specialisatie ligt bij het herstellen van late 1970’s, begin jaren 1980’s analoge synthesizers en drumcomputers evenals een selectie aan Roland en Korg tape echo effecten. Hieronder een kleine greep uit de vele apparaten die eerder succesvol gerepareerd zijn. Dikgedrukte modelnamen zijn een specialiteit waarvan aanvullende grondige expertise aanwezig is. Ik repareer géén HiFI apparatuur zoals platenspelers of versterkers, elektromechanische piano’s, orgels en leslieboxen. Bij (bas)gitaarversterkers werk ik alleen aan transistormodellen. 

– Korg (MS-10, MS-20, VC-10, Monopoly, Polysix, Poly-61, Poly-800, 770, 700, 700S, M50, PE-1000, Minipops, Stage Echo SE-300, SE-500, T3)
– Roland (Juno-6, Juno-60, Juno-106, Jupiter-4, Jupiter-6, Jupiter-8, SH-101, JX-3P, JX-8P, JX-10, MKS-30, MKS-50, MKS-70, MKS-80, JX-8P, JX-10, Alpha JU-1, Alpha JU-2, JV-1080, JD-800, JD-990, CR-68, CR-78, CR-5000, CR-8000, TB-303, TR-606, TR-707, TR-808, TR-909, MC-202,  Space Echo RE-201, Chorus Echo RE-301, Chorus Echo RE-501, System 100, System 100m, SH-2, SH-9, SH-5, SH-7, SH-1000, SH-2000, JP-8000, JP-8080, D-50, Promars, Saturn, VP-330, RS-505)
– Yamaha (DX7, TX802, TX81Z, CS-serie (alleen de lage modelnummers), RM1x, Motif-serie, SPX-90 SY-85, SY-99, VL-1 )
– Moog (Minimoog, Micromoog, Multimoog, Source, Rogue, Taurus, Voyager, Prodigy, Concertmate MG-1, Opus-3 Grandmother. Geen Memorymoogs helaas op dit moment, werking is te instabiel.)
– Oberheim (OB-X, OB-SX, OB-Xa, OB-8, FVS-1 Four Voice Synthesizer, Matrix-12, Expander, Matrix-6, Matrix 1000, Prommer).
– Sequential Circuits (Pro One, Prophet 5, Prophet 10, Six-Trak, Prophet-600, Drumtraks)
– ARP (Odyssey,  Axxe, Chroma, 1601 sequencer, Solina String Ensemble )
Eminent Solina String Ensemble
Rhodes Chroma (specialiteit) 
Linn Electronics Linndrum LM-2
– Novation SuperNova, KS-4, KS-5, KS-Rack
– Eventide Clockworks PS101 Instant Phaser analoog FX, Powertran DDL digital delay en vergelijkbaar
– Pearl Syncussion SY-1 en vergelijkbare kleine drumsynthjes

Naast de uitgebreide kennis van zaken en jaren ervaring, beschik ik over geavanceerde meetapparatuur (zoals een 4-kanaals oscilloscoop, spectrum analyzer, function generator, componententesters, triple labvoeding), kwalitatief gereedschap en soldeer/desoldeerapparatuur (JBC, Hakko) om mijn werk mee uit te kunnen voeren.

Hoe het in z’n werk gaat:

  • Stuur me een bericht via het contactformulier, dan kom ik spoedig terug op de reparatieaanvraag om een afleverafspraak* in te plannen. De meeste reparaties hebben een doorlooptijd van twee tot drie weken. Via de mail geef ik regelmatig updates van het reparatieproces.
  • Reparaties gaan meestal volgens uurtarief (€65,- exclusief BTW) . In het geval dat door bijzondere omstandigheden de reparatie niet uitgevoerd kan worden (bijv. een niet verkrijgbaar benodigd onderdeel), of wanneer na een opgegeven prijsindicatie van verdere reparatie wordt afgezien, worden alleen onderzoekskosten à €65,- exclusief BTW in rekening gebracht, plus de materiaalkosten van eventuele reeds vervangen componenten.
  • Prijsindicaties zonder het apparaat onderzocht te hebben zijn vaak lastig te geven; aan de hand van een aantal eerste tests en metingen kan ik een redelijke schatting maken van wat ik verwacht dat de reparatie zal gaan kosten, en hoe snel ik de reparatie verwacht uit te kunnen voeren. Ook zijn er soms (niet bindende) prijsindicaties te geven indien ik eenzelfde apparaat met een vergelijkbaar probleem al eerder heb gerepareerd. In bepaalde gevallen kan er een vaste prijs gemaakt worden. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden die ik regelmatig uitvoer, zoals het vervangen van voicechips van een Juno-106 of het reviseren van knoppen/faders van een voor mij bekende synth. Daarnaast valt er soms ook te werken met een vaste prijs bij grotere onderhoudswerkzaamheden of revisies van apparatuur, waar flink wat tijd in zal zitten.
  • Als na het eerste onderzoek blijkt dat de reparatie eenvoudig of snel uitgevoerd kan worden, wordt de reparatie direct doorgezet als de reparatiekosten maximaal €165,- excl. BTW zullen bedragen, tenzij van te voren anders afgesproken.
  • Tijdens de reparaties maak ik foto’s van de werkzaamheden, en bij grotere reparaties of revisies stel ik (op aanvraag) een uitgebreid servicerapport op. Voor kleinere reparaties staan de verrichte werkzaamheden vermeld op de factuur.

*Verzending van het apparaat hier naar toe is in overleg ook mogelijk, al ligt het risico op schade door transport bij de afzender. Het is daarom belangrijk om voor verzending foto’s van het apparaat te maken waarop de uiterlijke staat goed zichtbaar is.

De uitgebreide versie van de algemene voorwaarden is te vinden op onderstaande link:
Algemene Voorwaarden Bob Augustin Geluidstechniek

Zie voor meer foto’s en voorbeelden van allerlei reparaties de foto’s op de Facebook van Bob Augustin Geluidstechniek