Korg Polysix: Reparatie en herstellen printplaat na lekkende batterij
De Korg Polysix is een polyfone analoge synthesizer, uitgebracht in 1981. Net als de Juno-serie van Roland is deze synth vrij basic opgezet wat betreft synthesemogelijkheden, maar wel met een hele fijne warme sound en intuïtieve bediening.
De Polysix heeft echter een vervelende zwakke plek, en dat is dat de originele NiCad batterij op de KLM-367A printplaat in de loop van de tijd is gaan lekken. Deze batterij is net rondom enkele cruciale aansturingsonderdelen geplaatst, en als deze batterij gelekt heeft zal de corrosieve inhoud omliggende printbaantjes en componenten aantasten of wegvreten. Gevolg is een synth die het niet, of nog slechts half, maar zeer onbetrouwbaar, doet.
Er bestaan gelukkig exacte replica’s van deze beruchte printplaat, maar hou rekening met een aanschaf van circa €245,- incl. BTW voor alleen die vervangende printplaat. Afhankelijk van de ernst van de scahde zal bepaald moeten worden of het lonend is de originele printplaat te reinigen en de herstellen. In situaties waarin de batterij slechts zeer gering schade heeft veroorzaakt kan dat lonend zijn. Vakkundig zal worden doorgemeten welke componenten eventueel defect zijn, en welke printbaantjes aangetast zijn. De aangetaste printbaantjes zullen vervolgens met montagedraad omgeleid worden zodat dit weer een geleidend signaalpad wordt en de verschillende signalen weer juist verwerkt kunnen worden. In ernstigere gevallen zullen de kosten van het herstellen van de originele printplaat de aanschaf van de replica printplaat overstijgen, en dan is vervanging van de printplaat de juiste optie. Omdat de componenten op de vervangende printplaat een stuk nieuwer zijn en omdat corrosie een heel harndekkig probleem is, is dat ook op de langere termijn de meest betrouwbare optie.
Uiteraard kunnen er ook andere defecten ontstaan in een Polysix. De meeste onderdelen heb ik op voorraad en tot nu toe is iedere Polysix die binnengekomen is succesvol gerepareerd.
Vaak wordt er ook gelijk besloten om een MIDI-kit in te bouwen. Ook dat kan ik uiteraard inbouwen. De twee meest voor de hand liggende opties zijn de CHD Midikit (heel basic, alleen note on/off en arpegiator MIDI clock maar betaalbaar) en de Tubbutec Modysix MIDIkit (heel uitgebreid, maar ook prijziger).