Mastering

Nadat een track afgemixt is, wordt deze gemasterd. Hierin worden de oneffenheidjes die nog in de muziek of mix kunnen zitten eruit gehaald, en wordt de muziek optimaal geschikt gemaakt voor weergave op allerlei soorten geluidssystemen. Nadat een track is afgemixt klinkt dit al prima, maar de mastering is toch net de (vaak onderschatte) finishing touch.Tegenwoordig heerst er nog steeds een loudness war op muzikaal gebied. Veel artiesten willen hun eigen muziek zo hard mogelijk laten klinken, ten koste van geluidsdynamiek. Smaken verschillen hierin. Uiteraard kan, als dit een wens is, ik de muziek ook een stuk luider maken, zodat het net zo hard klinkt als andere grote(re) bekende bands. Sinds kort is de studio uitgebreid met een Otari MX-5050 MKIII-4 1/2″ tape recorder. Het kan zeer interessant zijn om de mix op tape te printen i.v.m. de fantastische geluidskwaliteit, die vaak extra sprankeling aan muziek toevoegt. 

Als ik een track, die elders gemixt is, voor je ga masteren is het wel belangrijk dat er aan enkele aanleveringsvoorwaarden wordt gedacht:

  • Geen compressor, limiter of dither op de mixbus, dit valt niet meer ongedaan te maken en gebeurt al tijdens de mastering
  • Ongeveer 6dB headroom, dit om eventuele clipping te voorkomen
  • Geen MP3 of andere lossy codec, maar .WAV of .AIF

Verder verneem ik graag of er specifieke klankwensen zijn. Eventueel kun je wat referentieplaatjes (Youtube linkje bijv.) erbij sturen.
Aanleveren van bestanden gaat het makkelijkst via WeTransfer, een gratis filesharing dienst. Binnen enkele dagen stuur ik dan een fragment van het gemasterde resultaat terug. Als je tevreden bent, betaal je en verzend ik de volledige master.